jobinterview gescoord
tips

Jobinterview gescoord? Zo bereid jij je voor

Florentina Smaal06 augustus 2020
Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Proficiat! Of dit nu je eerste of je tiende gesprek is, een goede voorbereiding is het halve werk. Voorkom ongemakkelijke stiltes of “euuh”-momenten en ga met deze tips zelfverzekerd het gesprek aan.

Verdiep je in het bedrijf

Je hebt bij het solliciteren vast al even gespiekt naar het soort bedrijf waar je bij solliciteert. Maar heb je ook verder gekeken dan het “About”-tekstje? Check de visie, missie en waarden van het bedrijf. Welke diensten of producten leveren ze? Hoeveel werknemers zijn in dienst? Wat zijn de laatste ontwikkelingen? Neus rond op de website en doe zoveel mogelijk kennis op. Extra tip: ga ook na wie de concurrenten zijn en verdiep je in de sector. 

Ken de vacature

Goed, je weet nu meer over het bedrijf en de sector. Dan kan je nu dieper ingaan op de vacature. Lees de vacature nog eens goed door. Wat houdt de job in? Welke vaardigheden, eigenschappen en ervaring zijn hiervoor nodig? Leg een link tussen jouw eigen skills en die in de vereisten staan. 

Weet wie je gesprekspartner is

Wie schud jij straks de hand (of in Coronatijd: een elleboog of vriendelijke hoofdknik) bij binnenkomst? Het is nuttig om te weten met wie je straks je jobinterview hebt. Is dat iemand van HR of misschien de teamleader of manager? Zoek de personen alvast op LinkedIn op en krijg een eerste beeld van wie er straks tegenover je zit. 

Kijk in de spiegel

Tijd voor wat zelfreflectie. Heb jij je toekomst al uitgestippeld? Prima. Maar de kans is groot dat je niet meteen een antwoord klaar hebt op de beruchte “Waar zie jij je over 5 jaar?”-vraag. Denk dus na over je professionele en persoonlijke ambities. Wat voor soort taken trekken je het meeste aan? Bereid een goede introductie van jezelf voor en denk vast na over antwoorden op vragen over je persoonlijkheid en ambities.

We kunnen je ook op een briefje geven dat de interviewer polst naar je sterktes en zwaktes. Wat zijn die eigenlijk? En hoe werk jij aan je zwakheden om ze om te zetten in iets positiefs? Waar ben je goed in? En welke van die vaardigheden keren terug in de job waar je voor solliciteert? Hoe beter jij jezelf kent, hoe zelfverzekerder je overkomt. 

Bereid je vragen voor

Het is tijd om het gesprek af te ronden. Heb je nog vragen? Noteer van tevoren alvast een paar punten waar je nog extra informatie over kan vragen. Bijvoorbeeld over de functie of de bedrijfscultuur. Kunnen ze bijvoorbeeld iets meer vertellen over de mensen waar je het meest mee samen zal werken? Of informeer naar de grootste uitdagingen binnen de job of afdeling. Het is altijd positief om nog een vraag te stellen. Zo kan je er achter komen of je past bij de werkgever en toon je dat je je hebt verdiept in de job. 

Natuurlijk kan je de bal ook terugkaatsen en horen of zij nog vragen hebben voor jou. Zijn er nog vragen over jouw eerdere ervaringen, opleiding of vaardigheden? 

Een goede afsluitende vraag is: Wat zijn de volgende stappen in het sollicitatieproces? Wanneer kan je reactie verwachten? 

Oefen, oefen, oefen!

Oefening baart kunst. Misschien cliché, maar waar. Om echt ontspannen te zijn is het essentieel dat je vooraf verschillende situaties “oefent”. Ben je onzeker over je beknopte werkervaring? Heb jij zelf ontslag genomen bij je vorige werkgever en raakt dat een gevoelige snaar? Bereid je dan hier op voor. Kan jij urenlang doorpraten over je hobby’s? Trap dan op de rem en keer terug naar de essentie.  Als het je lukt om dit soort aspecten onder controle te houden, is er geen reden tot stress. 

Leg je kleren klaar en plan je route

Leg je kleren alvast een dag van tevoren klaar. Is die favoriete sollicitatieblouse gestreken? Trek kleren aan waar jij je goed in voelt én je een goede indruk in maakt. 

Open Waze of Google maps en bekijk vast de kortste route. Welk vervoer kies je? Kijk naar parkeergelegenheid, bushaltes en eventuele omleidingen. Laat je niet verrassen door file! 


Ziezo, jij bent er klaar voor. We wensen je alvast veel succes! 

Wil jij ook een jobinterview scoren?

Samen met S&you lukt dat gegarandeerd. Onze business partners helpen je graag. Maak nu een afspraak via [email protected]

Meer blogs die je misschien interesseren

outsourcing
tips 28 maart 2024

De kracht van Outsourcing in HR

In dit blogbericht duiken we dieper in op het concept van outsourcing, met speci...

solliciteren
tips 06 juli 2023

Waarom een werving- en selectiekantoor inschakelen als kandidaat?

Waarom kies je bij het solliciteren voor de hulp van een werving- en selectiebur...

selectiekantoor
tips 06 juli 2023

Waarom samenwerken met een selectiekantoor een slimme zet is

Waarom kies je als werkgever voor een selectiebureau? Wij sommen de voordelen vo...