elevator pitch
tips

6 tips voor een goede elevator pitch

Florentina Smaal06 augustus 2020
Handen geschud (lees in Corona-tijd: vriendelijke hoofdknik), een glas water gekregen, je notities erbij gepakt en gesetteld voor je sollicitatiegesprek. Het duurt niet lang of dé vraag wordt gesteld: “Vertel eens iets over jezelf”. Gelukkig heb jij je hier op voorbereid en imponeer jij je gesprekspartner met je solide elevator pitch! Hoe? Dat vertelt een expert van S&you je.

Elevator wat? 

Als je in korte tijd een krachtig verhaal moet vertellen, kan je een elevator pitch houden. Goed gezien. Deze naam is inderdaad afgeleid van het Engelse woord voor lift. Je stapt op de begane grond in de lift, toevallig samen met iemand aan wie je je wilt voorstellen. De deuren sluiten en de lift zoeft naar boven. Je tijd gaat in. In pakweg een minuut presenteer je jezelf. Dan bereiken jullie de bovenste verdieping, gaan de liftdeuren open en is je tijd voorbij. Je hebt dus zo’n 60 seconden om je verhaal te pitchen en je boodschap duidelijk te maken. 

Hoe gebruik ik een elevator pitch tijdens mijn sollicitatiegesprek?

Zo’n kort, maar krachtig betoog kan je inzetten in allerlei situaties. Ondernemers pitchen hun product aan investeerders. Managers pitchen hun idee aan de directie. En jij pitcht jezelf aan een jobinterviewer! Dat doe je best aan het begin van het gesprek, als je de ruimte krijgt om iets meer te vertellen over jezelf. 

Wat vertel ik in mijn elevator pitch? 

De structuur van een goede elevator pitch is meestal hetzelfde. De volgende punten komen aan bod: 

  • Wie je bent. Hoe heet je, hoe oud ben je, wat heb je gestudeerd, waar werk je nu en welke functie heb je daar. Basisinformatie die onmisbaar is!
  • Wat je kunt. Hier draait het natuurlijk om: vertel wat je kwaliteiten en vaardigheden zijn.
  • Wat je toevoegt. Je vertelt natuurlijk wat je kunt, maar noem ook zeker wat je hebt gepresteerd en wat je dus kunt toevoegen aan een bedrijf. Vertel bijvoorbeeld hoeveel nieuwe klanten je hebt binnengehaald, dat je een omzetstijging hebt gerealiseerd of dat de website door jouw werk meer bezoekers heeft gekregen.
  • Wat je wilt. Geef niet alleen aan wat je kwaliteiten en vaardigheden zijn, maar vertel ook concreet wat je ambieert en/of zoekt. Denk aan bepaalde verantwoordelijkheden, werkzaamheden of kansen.

Hoe hou je de perfecte elevator pitch?

1. Zorg dat je pitch bij jou past

Voordat je begint aan het opstellen van jouw pitch, is het belangrijk om na te denken hoé je jezelf gaat verkopen. Welk beeld wil jij van jezelf geven? Ben jij bijvoorbeeld een heel ondernemend type dat snel het voortouw neemt? En is dat relevant voor de job? Dan gebruik je dat in je pitch. 

2. Beperk je tot de kernboodschap

Voor je het weet sta je op de 30e verdieping en gaan die liftdeuren al open. Die minuut is echt sneller voorbij dan je denkt. Bedenk je daarom goed wat jouw kernboodschap is die je over wilt brengen en focus daarop. Niet teveel details, niet uitwijken. 

3. Breng je pitch met passie

Passie werkt niet alleen aanstekelijk, maar draagt ook bij aan je geloofwaardigheid. Je kan bijvoorbeeld enthousiast worden van het eten van taarten en koeken, maar echte passie zit hem in het bakken van al dat lekkers. Als het jou lukt om je betoog met passie te presenteren, zal de ander gegarandeerd nieuwsgierig worden naar wat je nog meer te vertellen hebt. 

4. Eindig met een vraag

Om je gesprekspartner uit te nodigen om het gesprek voort te zetten is het slim om te eindigen met een vraag. Zo is er geen plots einde aan je pitch. Je geeft de ander juist de mogelijkheid om in te haken op je verhaal. Wat voor vraag stel je dan? Eentje die uiteraard aansluit op jouw verhaal. Ging jouw pitch over je milieubewuste instelling? Vraag dan bijvoorbeeld: Hoe is de visie op duurzaam ondernemen binnen dit bedrijf? 

5. Pas je pitch aan op de functie

Solliciteer jij bij een bedrijf dat verpakkingsmateriaal produceert? Misschien is jouw visie op ecologische rietjes dan toch niet de beste opening van je pitch. Je wilt de jobinterviewer het gevoel geven dat jij goed past bij het bedrijf en de functie. Zoek naar raakvlakken en gebruik die in je pitch. Je kan een deel van je pitch soms behouden, maar je maakt hem sterker door hem af te stemmen op de job of je potentiële werkgever. 

6. Oefen hardop

Pitch uitgeschreven? Dat is goed, maar studeer nu niet die tekst helemaal van buiten. Je wilt graag enigszins spontaan overkomen. Bovendien zijn je intonatie, stemvolume en lichaamstaal minstens zo belangrijk voor die goede indruk. Het verdict is: oefenen, oefenen, oefenen! Voor de spiegel, of zelfs voor een camera. Dan kan je jezelf zien en beter nagaan of je geen gekke trekjes vertoont. Het kan ook helpen om met iemand anders te oefenen, zodat zij hun feedback kunnen geven. 

Hulp nodig bij je elevator pitch?

Neem contact op met een business partner van S&you en we helpen je met plezier verder. 

Meer blogs die je misschien interesseren

veilig fietsen
tips 23 januari 2024

8 tips voor een veilige rit met je fiets en elektrische step

Het natte winterweer is in het land en de ochtenden en avonden zijn donker. In d...

solliciteren
tips 06 juli 2023

Waarom een werving- en selectiekantoor inschakelen als kandidaat?

Waarom kies je bij het solliciteren voor de hulp van een werving- en selectiebur...

selectiekantoor
tips 06 juli 2023

Waarom samenwerken met een selectiekantoor een slimme zet is

Waarom kies je als werkgever voor een selectiebureau? Wij sommen de voordelen vo...