productiviteit
tips

8 manieren om je productiviteit te verhogen

Leen Martens06 augustus 2020
Begin je de dag met goede bedoelingen, maar heb je het gevoel dat je weinig voor elkaar krijgt? Rinkelende telefoons, binnenkomende e-mails, geklets van collega's, … Te veel afleiding vermindert je concentratie en efficiëntie. Ook te veel vergaderen en lang werken zonder pauze maakt je minder alert. Komt dit je bekend voor? Lees dan zeker volgende 8 productiviteitstips.

1. Laat je dag niet leiden door e-mail

E-mail stroomt de hele dag binnen. Je kan het maar niet laten om telkens weer je mailbox te controleren. Maar schiet je daar ook echt wat mee op? Tenzij je op een zeer belangrijke e-mail wacht, kun je beter vaste tijdspannes instellen waarop je je postvak leest. In die uurtjes focus je je volledig op het versturen en beantwoorden van e-mail. Veel effectiever.

2. Zoek een stille werkplek

Goed en wel, die moderne kantooreilanden, maar je raakt wel sneller afgeleid door geroezemoes en telefoontjes van collega’s. Een manier om die drukte te vermijden, is in de vroege ochtend of in de late avond werken. Geen zin in? Zonder je af af in een aparte werkruimte of . werk eens een dag van thuis. Ook bij telewerken zoek je best een apart plaatsje, zodat je ongestoord kan doorwerken. Het doet wonderen. 

3. Plan minstens één vergaderloze dag in

Vergaderingen zijn lastig uit de agenda te bannen, zeker als je een manager bent. Het probleem met meetings is dat ze vaak uitlopen. De enige manier om dat tegen te gaan is vergaderingen op één dag plannen. Daarmee heb je direct een goed excuus om een meeting niet uit te laten lopen, anders mis je de volgende. Bewaar op zijn minst één vergaderloze dag, waarop je je volledig kan focussen op het bureauwerk.

4. Zet je smartphone uit

We leven in een wereld met meerdere schermen, die van ons allemaal een verslaafde hebben gemaakt. Laat je niet meer overbodig afleiden door Whatsapp-berichtjes. En stop ook met het checken van Twitter of LinkedIn. Wil je je focussen op een opdracht, zet je gsm voor een paar uren uit. Neem ook je telefoon niet op, het kan wellicht even wachten. 

5. Plan opdrachten in

Dankzij een duidelijke planning kun je irrelevante informatie links laten liggen en recht op je doel afgaan. Onze hersenen werken als een filter om niet-relevante informatie te helpen negeren en te focussen op wat wél interessant is. Door belangrijke opdrachten af te bakenen in je agenda, dan maak je er ook echt tijd voor. 

6. Doorbreek de routine

Wanneer je een taak vaak genoeg uitvoert, wordt ze routine. Daardoor word je op termijn minder aandachtig. Om scherp te blijven, is het belangrijk regelmatig nieuwe uitdagingen aan te gaan. Zo kun je je takenpakket uitbreiden of een opleiding volgen. Wanneer je die verworven kennis en vaardigheden combineert met je huidige aanpak, creëer je vanzelf nieuwe inzichten.

7. Neem voldoende pauze

Onderzoek toont aan dat we elke 11 minuten afgeleid worden. Werk daarom een half uur onafgebroken en geconcentreerd aan een taak. Daarna neem je vijf minuten pauze. Na twee uur neem je het best een langere pauze van 15 tot 30 minuten. Het verscherpt je concentratie en efficiëntie. 

8. Drink voldoende water

Tot slot, drink voldoende water. Anderhalve tot twee liter per dag is een must. Wie een oppepper nodig heeft, grijpt snel naar een koffie of cola, maar vaak komt de dip door uitdroging. Door niet te drinken kan je gedehydrateerd geraken, dat heeft veel negatieve gevolgen, waaronder dat je moe bent, en je moeilijk kan concentreren.


Informatie komt uit artikels van Vacature en Attentia. 

Op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Ontdek onze openstaande vacatures of solliciteer spontaan

Meer blogs die je misschien interesseren

outsourcing
tips 28 maart 2024

De kracht van Outsourcing in HR

In dit blogbericht duiken we dieper in op het concept van outsourcing, met speci...

veilig fietsen
tips 23 januari 2024

8 tips voor een veilige rit met je fiets en elektrische step

Het natte winterweer is in het land en de ochtenden en avonden zijn donker. In d...

solliciteren
tips 06 juli 2023

Waarom een werving- en selectiekantoor inschakelen als kandidaat?

Waarom kies je bij het solliciteren voor de hulp van een werving- en selectiebur...