video sollicitatie
tips

6 tips voor een sollicitatie via video

Florentina Smaal
Florentina Smaal06 augustus 2020
Bij een videosollicitatie heb je – net als bij een live interview - maar één kans om een goede indruk te maken. Maar het werkt nét iets anders. Voel je je al wat ongemakkelijk? Niet nodig. We helpen je op weg met enkele tips zodat je zelfzeker aan je videogesprek begint. En je die job nailed!

1. Bereid je voor 

Zoek informatie op over het bedrijf en bedenk een antwoord op veel gestelde sollicitatievragen zoals bij een gewoon sollicitatiegesprek:

 • Wie ben je?
 • Wat spreekt je aan in de job? 
 • Waarom kom je in aanmerking voor deze job? 
 • Wat zijn je sterke/zwakke punten?
 • Waarom wil je voor dit bedrijf werken?

2. Test of alles werkt

Test de app waarmee je het videogesprek gaat voeren vooraf uit en oefen je gesprek met een bekende. Geen tijd voor? Zet je dan minstens een kwartier voor het gesprek begint al klaar. Dan kan je op het gemak checken of alles technisch werkt:  

 • Staat je geluid op de juiste stand? 
 • Is je beeld scherp? 
 • Is je internetverbinding goed? Als je via een laptop of vaste computer online gaat, kan je misschien beter een netwerkkabel gebruiken. Dat geeft een stabielere internetverbinding dan via wifi. 
 • Zet je laptop wat hoger op ooghoogte en op een armlengte afstand. Dan pas je mooi in het beeld. 

3. Kies de juiste omgeving

Voer het gesprek in een omgeving waar jij je prettig voelt: 

 • Kies een plek uit met een rustige, neutrale achtergrond. Wil je een nette indruk geven? Zorg er dan zeker voor dat er geen rommel zichtbaar is. 
 • Let ook op de zonsinval en het tegenlicht. Zet je bijvoorbeeld niet met je rug naar een raam, want dan ziet de recruiter enkel een donker silhouet. 
 • En kies een plek uit waar je geen last hebt van storende omgevingsgeluiden. Zet je radio uit en sluit alle ramen. Als je het video-interview met je gsm voert, let er dan op dan je andere inkomende gesprekken en apps op stil zet. Een headset met microfoon kan handig zijn. Het dempt het omgevingsgeluid en zo kan je de vragen goed horen.
 • Zorg er ook voor dat mensen in je omgeving weten van je sollicitatiegesprek zodat ze niet onverwacht binnenvallen (zoals deze hoogleraar overkwam tijdens een live interview met de BBC).

4. Denk aan je taal en houding

Je hebt minder impact op een eerste indruk dan bij een live gesprek. Let dus zeker op de delen waar je wel impact op hebt: 

 • Zorg dat je verzorgd en netjes gekleed bent, zoals bij een live sollicitatiegesprek. 
 • Vervolgens is het belangrijk dat je oogcontact maakt. Kijk naar de camera als je spreekt en niet naar het gezicht van de rekruteerder op je scherm. 
 • Spreek duidelijk en praat niet te snel. Let ook op je lichaamstaal: speel niet met je pen, bijt niet op je nagels, zit mooi recht, … 
 • Je bent waarschijnlijk meer dan tijdens een live gesprek bezig met het geconcentreerd beantwoorden van de vragen, maar vergeet zeker niet je enthousiasme te tonen. En lach!

5. Hou je cv en een spiekbriefje bij je

Druk je cv af en leg het binnen handbereik, zodat je snel kan inspelen op vragen. Je kan ook bepaalde steekwoorden highlighten op je cv of een spiekbriefje naast je leggen, zodat je belangrijke zaken zeker niet vergeet te vertellen. Zet bepaalde vragen die je wilt stellen over het bedrijf of over de functie vooraf op papier. Je kan ook een blad papier naast je leggen. Dat is dan weer handig als je iets wil noteren. 

6. Blijf rustig

Een goede voorbereiding en het bewaren van je kalmte is het halve werk bij solliciteren via een videogesprek. Als er iets technisch niet helemaal lukt, raak dan niet in paniek, maar vertel wat er gebeurt. Je gesprekspartner weet dan wat er gaande is en kan je misschien zelfs even helpen. Techniek kan je nu eenmaal in de steek laten en dat ligt niet altijd aan jou.

Wil je hulp bij het voorbereiden van je video-interview?

Neem contact op met S&you. We helpen je graag verder. 

Meer blogs die je misschien interesseren

tips 03 augustus 2021

Tips voor een vlot sollicitatiegesprek

Tijdens een sollicitatiegesprek wil je natuurlijk goed overkomen. Jouw skills, e...

tips 03 augustus 2021

Hitte op het werk: tips om ermee om te gaan

Het is weer bloedheet: periodes waar we in de zomer niet echt naar uitkijken als...

tips 06 augustus 2020

8 manieren om je productiviteit te verhogen

Begin je de dag met goede bedoelingen, maar heb je het gevoel dat je weinig voor...