Tien tips voor meer zelfvertrouwen op het werk
tips

Tien tips voor meer zelfvertrouwen op het werk

Julie Linden21 juni 2022
Je zelfvertrouwen op het werk een boost geven? Dat kan dankzij deze tien tips!

Zelfvertrouwen is een waardevolle en belangrijke eigenschap om vooruit te komen in het (professionele) leven. Maar hoe ontwikkel je nu meer zelfvertrouwen op het werk? Wij zetten voor jou alvast tien tips op een rij. 


Tip 1: Benut jouw unieke kwaliteiten 

Een van de beste manieren om je zelfvertrouwen een boost te geven, is jezelf bewust maken van je kwaliteiten. Maak bijvoorbeeld een persoonlijke SWOT-analyse , waarmee je je sterke en zwakke punten in kaart brengt. Wanneer je elke dag uitgaat van je talenten en ze integreert in je dagelijkse werkzaamheden, voel je je automatisch energiek en meer betrokken. Zet je sterke punten in de spotlight en je zelfvertrouwen groeit vanzelf.   

Tip 2: Fouten maken is helemaal oké!

Vaak zijn we onze eigen grootste criticus. Maar, onthoud dat fouten maken best oké is. Sterker nog: van fouten leer je. Sla je een keertje de bal mis? Focus dan eens op alle talenten en de mijlpalen die je al bereikt hebt. Door altijd maar negatief te denken over je skills en resultaten, haal je jezelf alleen maar naar beneden. Door fouten te maken kan je groeien en jezelf verbeteren. 

Tip 3: Vier je succesvolle ervaringen 

Trek niet alleen lessen uit je fouten, maar ook uit je successen. Kortom: laat jezelf af en toe maar eens voelen hoe goed je bezig bent. Jouw successen erkennen en jezelf daarvoor belonen, dat geeft een geweldige boost aan je zelfvertrouwen. Sta stil bij wat je elke dag opnieuw bereikt en maak bijvoorbeeld een lijstje van alle dingen waar je trots op bent of succesvol hebt afgewerkt - al was het maar je mening geven op een meeting.

Tip 4: Ga bewust op zoek naar complimenten 

Anderen zien je talenten vaak beter. Wees dus niet bang om een complimentje van een ander te accepteren en ervan te genieten. En schrijf ze op. Zo kan je ze later nog eens doornemen wanneer je nood hebt aan een feel-good momentje of als je weer gaat solliciteren: je hebt meteen een hele lijst aanbevelingen bij de hand. 

Tip 5: Straal zelfvertrouwen uit 

Toon steeds dat je zelfvertrouwen hebt - ook al is dat niet altijd zo. Soms moet je gewoon doen alsof en dan volgt de rest vanzelf: fake it, until you make it. Sta je bijvoorbeeld op het punt een meeting binnen te stappen? Adem dan eens goed in en uit, recht je je rug, steek je je schouders naar achter, je kin omhoog en stap vastberaden binnen. Je zal zien: het zelfvertrouwen spat eraf!

Tip 6: Challenge jezelf

Zoek projecten en taken uit waarbij je je talenten kan inzetten, maar zorg ervoor dat ze je ook voldoende uitdagen. Het liefst wil je natuurlijk gewoon doen waar je goed in bent. Maar jezelf uitdagen, dat blijft belangrijk om nieuwe vaardigheden te leren en in de toekomst nieuwe verantwoordelijkheden of rollen op te nemen. Zo word je meer zelfzeker en zie je in dat je meer in je mars hebt dan je dacht.

Tip 7: Boost je skills

Door nieuwe skills aan te leren word je nog beter in je job. Bovendien geeft je wil om bij te leren blijk van ambitie. Train bijvoorbeeld je soft skills, zoals werken aan je communicatie met collega's of klanten. Maar ook je hard skills, zoals coderen. 

Tip 8: Ontwikkel lef

Wees niet te bescheiden en laat gerust eens wat meer van jezelf zien. Vertel anderen wie je bent en waar je voor staat. Wil je een nieuwe en leuke uitdagende taak op je werk? Durf er dan om vragen en vertel er ineens bij waarom je die taak tot een goed einde zal brengen. Met meer lef presenteer je je krachtiger, maak je meer gebruik van je potentieel en benut je de kansen die je krijgt.

Tip 9: Wees positief

Wie positief in het leven staat, is veerkrachtig. Een juiste attitude helpt je een heel eind op weg om positiever te denken. Hoe meer je jezelf blijft vertellen dat je zelfverzekerd bent, hoe zelfverzekerder je je op termijn écht zal voelen. Bovendien zullen anderen ook des te meer in je capaciteiten geloven. Dat geeft je zelfvertrouwen ook weer een enorme boost!

Tip 10: Stel je emotionele radar af

Een laatste manier om je zelfvertrouwen op te krikken,  is door je emotionele radar goed af te stellen. Laat je zelfvertrouwen en eigenwaarde niet afhangen van wat anderen van je vinden. Spendeer bijvoorbeeld minder aandacht aan de acties van je leidinggevende en collega’s, vooral als die je zelfvertrouwen aantasten. 

Meer zelfvertrouwen komt niet vanzelf. Het is een proces dat voortdurend in ontwikkeling is en waar je zelf hard aan moet werken. Hopelijk kan je met deze tips alvast aan de slag gaan. 

Succes! 

Op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Contacteer een HR Business Partner van S&you. We helpen u met plezier verder bij uw vragen.  

Meer blogs die je misschien interesseren

outsourcing
tips 28 maart 2024

De kracht van Outsourcing in HR

In dit blogbericht duiken we dieper in op het concept van outsourcing, met speci...

solliciteren
tips 06 juli 2023

Waarom een werving- en selectiekantoor inschakelen als kandidaat?

Waarom kies je bij het solliciteren voor de hulp van een werving- en selectiebur...

selectiekantoor
tips 06 juli 2023

Waarom samenwerken met een selectiekantoor een slimme zet is

Waarom kies je als werkgever voor een selectiebureau? Wij sommen de voordelen vo...