
Leiding geven als de beste
Een team coachen is niet zo vanzelfsprekend als het soms lijkt. Het is veel meer dan bevelen geven. Hoe zorg je voor een aangename werkomgeving met gemotiveerde collega’s én mooie resultaten? Voor alle leidinggevenden die zelf wat begeleiding kunnen gebruiken volgen hier de bouwstenen van een goede manager.
Het belang van een goede manager
Goede managers houden hun personeel gelukkig. Misschien denk je: “Ik ben toch de baas? Mijn medewerkers moeten gewoon doen wat ik zeg en dat is dat.” Met die filosofie zal je echter al snel merken dat je niet de populairste bent op de werkvloer en – wat erger is – dat de prestaties van je collega’s steeds meer afnemen. Als leidinggevende speel je een belangrijke rol in de motivatie van je personeel. Het is dus niet alleen sympathiek om met hen begaan te zijn, maar ook essentieel om het bedrijf draaiende te houden.
3 belangrijke voordelen van een goede manager:
- Je beperkt het personeelsverloop
- Conflicten worden snel en rechtvaardig aangepakt
- Een goede sfeer zorgt voor gemotiveerde werknemers en goede resultaten
Twee foute motivatietechnieken
In dit artikel ontdek je hoe je collega’s coacht en motiveert. Volgende twee foute tactieken laten we achterwege:
- Medewerkers belonen met geld
- Medewerkers het gevoel geven dat ze hun job kunnen verliezen als ze slecht presteren
Beide werken wel motiverend op korte termijn, maar zijn niet houdbaar op lange termijn. Ze creëren namelijk meer volgzaamheid dan betrokkenheid. Maar hoe doe je het dan wel?
Hoe coach ik mijn personeel?
1. Wees bereikbaar
Een grote frustratie van werknemers is dat ze niet voldoende kunnen overleggen met hun leidinggevende omdat die de hele dag in vergaderingen zit. Trap dus niet in die val, maar zorg dat je dagelijks beschikbaar bent voor vragen en feedback. Stem je drukke agenda ook af op die nieuwe gewoonte. Zorg bijvoorbeeld dat iedereen weet dat jij steevast het uur voor de middagpauze vrijhoudt voor je collega’s, zodat er dan geen afspraken worden ingepland.
➔ En hou je planning in de gaten. Vraagt een project binnenkort om knopen door te hakken? Wees er dan op tijd bij om te overleggen met je medewerkers en je beslissing bekend te maken, zodat niemand stilstaat in afwachting van het verdere plan.
2. Laat je werknemers vrij
Niets irritanter dan een baas die voortdurend over je schouder meekijkt en commentaar heeft op elk klein dingetje. Micromanagen geeft het idee dat je je medewerkers niet vertrouwt. Erg frustrerend en demotiverend. Terwijl je als leider perfect mag leunen op hun capaciteiten: als ze slecht waren in hun job, zouden ze hier toch ook niet werken?
Niet micromanagen dus, maar feedback is wel welkom! Deel complimentjes uit en spreek werknemers tijdig aan op hun verbeterpunten. Wacht daar dus niet mee tot het jaarlijkse functioneringsgesprek, maar bouw feedbackmomenten in doorheen het hele jaar. Zo toon je dat je begaan bent met hun werk en hen waardeert.
Geef je mensen dus voldoende vrijheid: niet alleen om hun taken uit te voeren, maar ook om hun creativiteit de vrije loop te laten. Dat zorgt voor betere resultaten én frisse ideeën om dingen anders aan te pakken.
➔ En kijk uit naar groeikansen voor gemotiveerde werknemers. Veel mensen houden van nieuwe uitdagingen in hun job. Jouw betrokkenheid als manager zal de band met je collega’s alleen maar versterken.
3. Behandel iedereen gelijk
Geef iedereen even veel aandacht en kansen. Zorg bijvoorbeeld dat de leuke taken niet altijd op hetzelfde bureau belanden. Of maak, ondanks die ene collega die extra begeleiding nodig heeft, ook tijd vrij om bij de rest langs te gaan. En het hoeft natuurlijk niet altijd over het werk te gaan. Wat dacht je van een teambuilding om elkaar beter te leren kennen? Als je interesse toont in het persoonlijke leven van je personeel, geef je ‘de baas’ een menselijker gezicht en voelen werknemers zich veilig om dingen met je te bespreken.
4. Zorg voor een open sfeer
Dat wil zeggen: een werkvloer waar iedereen zich geapprecieerd voelt en waar problemen bespreekbaar zijn. Zorg dus dat je mensen weten dat ze bij jou terecht kunnen en betrek hen bij beslissingen. En vergeet niet: enthousiasme werkt aanstekelijk.
➔ Daarvoor moet jij je natuurlijk ook openstellen voor feedback. Niemand is perfect en ‘de baas’ dus ook niet. Toon je werknemers dat het oké is om fouten te maken, zolang je er maar verantwoordelijkheid voor neemt en ermee aan de slag gaat – en wees daarin zelf een voorbeeld.
Een slechte dag is niet het einde van de wereld
Hoewel je met deze tips ongetwijfeld een mooie werkomgeving opbouwt, is het geen garantie voor voltijds succes. Jij hebt ook wel eens dagen dat het even niet meezit, dus straf je werknemers niet af voor de minste steek die zij laten vallen. Verandert die slechte dag in slechte weken? Ga dan met je collega in gesprek om te ontdekken waarom die in een slechte periode zit en hoe jullie daar samen uitkomen. Zorg dat je klaarstaat om hen op te vangen en weer goed op weg te sturen in plaats van te dreigen met ontslag, want die signalen pikken je andere medewerkers ook op.
OP ZOEK NAAR EEN LEIDINGGEVENDE FUNCTIE?
Contacteer een HR Business Partner van S&you. We helpen je met plezier verder bij je vragen.