carrière planning
tips

Stel carrièredoelen en hou je eraan

Samuel Van Assche13 juli 2022
Dankzij de juiste doelstelling krijgt je carrière of bedrijf een duidelijk plan van aanpak. Zó doe je dat!

Sommige mensen hebben van bij het begin van hun carrière al een duidelijk pad voor zichzelf uitgestippeld. Je ziet ze stap voor stap dichter bij hun doel komen. Maar die vastberadenheid is helaas niet voor iedereen weggelegd. Heb jij moeite met doelgericht te werk gaan? Dan is dit artikel voor jou.


Waarom is professionele doelen stellen een goed idee?

Je kan je carrière natuurlijk ook gewoon nemen zoals hij komt en je laten meedrijven op het ritme van het bedrijf. Maar daar schuilt het gevaar dat je verloren loopt. Met een doel voor ogen weet je altijd waarom je het doet. 


Nog meer voordelen:

  • Doelstellingen werken motiverend, want ze geven je iets om naartoe te werken.
  • Een doel halen, kweekt zelfvertrouwen.
  • Je raakt niet verloren in het moment, want doelen geven je een langetermijnvisie.
  • Je pad wordt vanzelf duidelijk: het doel toont je waar je naartoe moet en welke stappen je moet nemen om die bestemming te bereiken.

Of het nu gaat om een promotie halen, een eigen bedrijf beginnen of je specialiseren in een bepaalde niche, met een doel weet je steeds wat je aan het doen bent en waarom. Maar dan moet je er wel mee bezig blijven natuurlijk…


Om te beginnen: bepaal het juiste doel 

Wil je een goed doel stellen dat je echt motiveert om ervoor te gaan? Maak het dan uitdagend en realistisch. Een te makkelijk haalbaar doel houdt je maar kort bezig en daagt je niet voldoende uit om er écht moeite in te steken. Een te grote doelstelling keldert je motivatie ook, omdat het zo overweldigend is dat je er niet aan wil beginnen. 

Bijvoorbeeld: “Op een jaar tijd de Europese markt veroveren met een nieuw bedrijf” is allicht te hoog gegrepen, dus kies op die termijn liever voor een eerste goed lopende vestiging in België.


Bedrijfsdoelen, werknemersdoelen en persoonlijke doelen

  • Bedrijfsdoelstellingen

Bedrijfsdoelen draaien om doelstellingen die het bedrijf ten goede komen. Daarbij denk je waarschijnlijk meteen aan winst en omzet, maar het kan ook gaan over voordelen voor klanten of teamleden bekomen, de marktpositie versterken of uitbreiden.

➔ De belangrijkste voorwaarde om de doelstellingen van een bedrijf te doen slagen, is dat iedereen binnen het bedrijf zich erachter schaart. Zo verklein je risico’s en obstakels.


  • Werknemersdoelstellingen

Werknemersdoelstellingen zijn doelstellingen die vanuit de strategie van het bedrijf bepaald worden voor specifieke afdelingen, teams of werknemers. Die worden vastgelegd op basis van hun meetbaarheid en de mate waarin ze de bedrijfsdoelen ondersteunen.


  • Persoonlijke doelstellingen

Los van de doelstellingen van het bedrijf, kan je natuurlijk ook zelf enkele professionele doelen stellen. Misschien wil je een promotie halen, solliciteren voor een andere functie binnen het bedrijf of een opleiding volgen om je takenpakket uit te breiden.


5 tips om je doelen te bereiken, voor bedrijven en professionals

Of het nu gaat om de doelen van het bedrijf, werknemers of je eigen persoonlijke doelstellingen, met deze tips ben je zeker van een vlot traject.


1. Maak je doel concreet

Hoe concreter je je doel kan omschrijven, hoe makkelijker het is om ernaartoe te werken. Verdeel je doel daarom ook in kleinere stappen om het geheel behapbaar te maken. ‘Een nieuw filiaal openen met een partner in het buitenland’ is veel overweldigender dan ‘netwerken op de beurs volgende week’, maar ze hebben dezelfde uitkomst voor ogen.

➔ Voor bedrijven: Bespreek de doelstellingen niet alleen onder de leidinggevenden, maar betrek elke werknemer bij het proces. Je zal zien dat de teams meer gemotiveerd zijn om de doelen te bereiken als ze zelf inspraak hebben. En wie weet, krijg je wel waardevolle input waar je als leidinggevende nog niet aan had gedacht.


SMART-doelstellingen

Maak je doel zo duidelijk mogelijk door het SMART te maken:

  • Specifiek
  • Meetbaar
  • Acceptabel
  • Realistisch
  • Tijdsgebonden

Als je doelstelling aan deze vijf criteria voldoet, is hij concreet genoeg. 

Een goed voorbeeld: Ik ga me opwerken tot projectmanager door komende maand drie dagen in de week mee te lopen, zodat ik klaar ben voor de positie die volgende maand vrijkomt.


2. Maak er elke dag tijd voor

Dwing jezelf om elke dag een stap te zetten om dichter bij je doel te komen, hoe klein die stap ook is. Een mail sturen, nadenken over je volgende stap, informatie opzoeken… Door die kleine dingen behoud je je focus en wordt je plan geen bijzaak.

➔ Voor bedrijven: Zorg voor voldoende feedbackmomenten om de vooruitgang te bewaken. Ga na hoe goed het de werknemers lukt om de doelen te bereiken en waar ze hulp bij nodig hebben. En blijkt een doel volkomen onhaalbaar? Weg ermee!


3. Meet je vooruitgang

Werp af en toe eens een blik op de vooruitgang die je al hebt gemaakt en hoe die overeenkomt met de vooropgestelde timing. Zo hou je jezelf verantwoordelijk als je begint te slabakken. Maar geen paniek: een vooropgestelde deadline niet halen, betekent niet dat de hele zaak verloren is. Vaak los je zo’n dingen gewoon op door je timing aan te passen of tussenstappen toe te voegen.


4. Leg je excuses het zwijgen op

Betrap je jezelf op uitstelgedrag? Schrijf dan elke reden op waarom je vandaag niet aan je doel werkt. Dat is een goede manier om je excuses onder ogen te komen en te evalueren of ze geldig zijn of niet. Negen kansen op tien neem je de taken daarna toch weer op.


5. Vier je successen

Misschien wel de belangrijkste stap. Als je jezelf beloont voor goed volbrachte taken, kweek je motivatie om verder te gaan. Die successen mogen klein of groot zijn, als jij tevreden bent over het resultaat is het tijd voor een groot glas wijn, een avondje dansen of een heerlijk bad.

En kraak jezelf ook niet af voor elke kleine fout. Een doel bereiken gaat namelijk niet zonder slag of stoot, dus wees geduldig. Bovendien leer je meer uit fouten dan uit successen!

➔ Voor bedrijven: Toon dat je je werknemers en hun harde werk apprecieert door ze op tijd een complimentje te geven. Of wat dacht je van een blogartikel of socialmediapost om te stoefen over hun harde werk? Bedrijven die trots zijn op hun werknemers kunnen rekenen op heel wat sympathie én je team is gemotiveerd om morgen opnieuw te knallen.

Is jouw doelstelling de ideale job vinden?


Meer blogs die je misschien interesseren

outsourcing
tips 28 maart 2024

De kracht van Outsourcing in HR

In dit blogbericht duiken we dieper in op het concept van outsourcing, met speci...

veilig fietsen
tips 23 januari 2024

8 tips voor een veilige rit met je fiets en elektrische step

Het natte winterweer is in het land en de ochtenden en avonden zijn donker. In d...

solliciteren
tips 06 juli 2023

Waarom een werving- en selectiekantoor inschakelen als kandidaat?

Waarom kies je bij het solliciteren voor de hulp van een werving- en selectiebur...