Loonsverhoging berekening
tips

Loonsverhoging vragen, dat doe je zó

Samuel Van Assche13 juli 2022
Met deze handige tips wordt opslag vragen veel makkelijker.

Bij sommige jobs wordt opslag van bij de start opgenomen in het contract, maar de meesten van ons zullen zelf om loonsverhoging moeten vragen. Dat is best spannend. Gelukkig zijn er enkele handige trucjes om dat gesprek een pak makkelijker te maken.


1. Kies het juiste moment

Je hebt een paar opties, maar de belangrijkste regel is: pas je steeds aan aan het agenda van je leidinggevende. Kies een moment dat vooral voor je baas goed uitkomt, dus niet wanneer die verzuipt in het werk of op het punt staat met vakantie te gaan. Dit zijn enkele goede momenten:

  • Wanneer je functie verandert: Of het nu gaat om een kleine aanpassing of een compleet andere job, als je takenpakket verandert, mag je gerust ook je salaris herbekijken.
  • Tijdens het jaarlijkse beoordelingsgesprek: Soms zit daar standaard een loonsverhoging aan gekoppeld en anders kan je je prestaties prima als aanleiding te gebruiken om het gesprek te beginnen.
  • Of kies zelf een moment dat jou goed uitkomt, bijvoorbeeld na het afronden van een project waar jij een grote rol in hebt gespeeld. 

Welk moment je ook kiest, vraag nooit meer dan één keer per jaar om loonsverhoging. Wees ook steeds zo duidelijk mogelijk wanneer je dit gesprek aanvraagt: zorg dat je baas voldoende tijd voor je vrijmaakt en weet waarover het gaat. 

➔ Tip: Als je het eng vindt om zomaar over loonsverhoging te beginnen, kan je altijd vragen om een gesprek over je ‘arbeidsvoorwaarden’. Dat is niet alleen minder confronterend, maar opent ook de deur om andere voordelen te bespreken. 


2. Weet wat je wil

Wie op zijn strepen staat, komt overtuigend over… Op voorwaarde dat je vraag redelijk is, natuurlijk. Zorg dat je voldoende geïnformeerd bent voor je je voorstel formuleert. 

  • Onderzoek hoeveel iemand met jouw opleiding en ervaring doorgaans verdient. Dat kan via verschillende salarisschalen online of door vakverenigingen te contacteren . 
  • Vraag steeds iets meer dan het bedrag dat je eigenlijk wil bereiken om ruimte te houden voor onderhandeling.
  • Hoewel salaris vaak nog een taboe is, bespreek je dit onderwerp toch ook best eens met je collega’s. Zij hebben namelijk de meest waardevolle informatie over wat de norm is op jouw werkvloer. Als blijkt dat jij meer verdient dan de meeste van je collega’s is een loonsverhoging misschien niet op zijn plaats. Als blijkt dat je minder verdient, heb je zo een krachtig argument op zak om opslag te vragen.


3. Bewijs je prestaties

Als jij je eigen baas was, zou jij dan vinden dat je meer geld verdient? Je leidinggevende zal je namelijk niet zomaar opslag geven, maar verwacht dat je een goede reden hebt om daarnaar te vragen. Je moet je opslag verdienen.

➔ Tip: Twee of drie sterke argumenten zijn gelukkig al voldoende, je hoeft er geen twintig te bedenken. Dat komt zelfs drammerig over.

Misschien heb je ondertussen meer verantwoordelijkheden of taken gekregen? Of heb jij een grote rol gespeeld in een geslaagd project of heb je een mooie deal binnengehaald? Misschien is het al een hele tijd geleden dat je loon gestegen is, terwijl je ondertussen wel veel beter bent geworden in je job. Verwijs gerust naar je positieve evaluaties om je woorden kracht bij te zetten. 

Denk ook eens na over de mogelijke tegenargumenten en laat je niet afschrikken door een snelle afwijzing. Er bestaan genoeg manieren om het gesprek weer helemaal open te trekken. Zegt je leidinggevende bijvoorbeeld dat hij niet degene is die over loonsverhogingen gaat? Vraag dan wie daar wel verantwoordelijk voor is en hoe jullie die persoon samen kunnen overtuigen.


4. Let op je houding

Ja, dat bedoelen we zowel letterlijk als figuurlijk! Ga bijvoorbeeld niet met gekruiste armen recht tegenover je baas zitten. Daarmee geef je de indruk dat je inhoudelijk ook recht tegenover elkaar staat. Zet je liever een beetje schuin tegenover je gesprekspartner met je armen rustig langs je zij en je handen gevouwen op je schoot of het tafelblad. 

En figuurlijk? Kies voor een rustige, open houding, een positieve instelling en wees klaar om te luisteren. Dat geeft je de meeste kansen om te onderhandelen. En als jij gelooft in je kwaliteiten, zal je manager die ook sneller appreciëren. 

Is geloven in jezelf soms een moeilijke opgave? Hier zijn tien tips voor meer zelfvertrouwen op het werk. 

➔ Tip: Roep ook niet te snel “Als ik geen opslag krijg, ben ik weg!”, want dreigementen verzuren een gesprek alleen maar. Bovendien weten de meeste managers ook wel dat jij eens zal rondkijken wanneer ze je het loon ontzeggen waar jij op gebrand bent. 


Hoera, een ja!

Vind je leidinggevende net als jij dat je wel een loonsverhoging verdient? Proficiat! Maar zorg wel even dat die dat schriftelijk bevestigt. Herhaal aan het einde van het gesprek nog even samen de afspraken, zodat jullie zeker op dezelfde golflengte zitten, en vraag of je baas ze ook even op mail kan zetten. Dan heb je een bewijsje als er toch iets mis zou gaan.


Een nee, wat nu?

Ziet je leidinggevende een loonsverhoging echt niet zitten? Dan kan je nog altijd bespreken of je op een andere manier gecompenseerd kan worden. Extra vakantiedagen, een bedrijfswagen, maaltijdcheques… Het zijn maar enkele voorbeelden waar jij misschien ook gelukkig mee kan zijn. Of overleg met je leidinggevende welke stappen je nog moet zetten om wel in aanmerking te komen. Als jullie samen een plan opstellen, blijf jij niet in het duister tasten en weet je baas ook dat je gemotiveerd bent om te verbeteren. 

En zit het echt niet mee? Dan kan je altijd uitkijken naar iets nieuws. Overstappen naar een nieuwe baan is immers hét moment om salaris te bespreken.

Tijd voor iets nieuws?

Neem eens een kijkje bij onze vacatures.

Meer blogs die je misschien interesseren

s&you outsourcing
tips 28 maart 2024

De kracht van Outsourcing in HR

In dit blogbericht duiken we dieper in op het concept van outsourcing, met speci...

veilig fietsen
tips 23 januari 2024

8 tips voor een veilige rit met je fiets en elektrische step

Het natte winterweer is in het land en de ochtenden en avonden zijn donker. In d...

solliciteren
tips 06 juli 2023

Waarom een werving- en selectiekantoor inschakelen als kandidaat?

Waarom kies je bij het solliciteren voor de hulp van een werving- en selectiebur...