job interview
tips

Welke vragen stellen voordat je een andere job accepteert?

Samuel Van Assche13 juli 2022
Voor je enthousiast ingaat op een jobaanbod, ga je best even na of je nieuwe job écht aan al je verwachtingen voldoet. Denk twee keer na met deze checklist.

Heb je een sollicitatieprocedure succesvol doorlopen en een jobaanbod gekregen? Proficiat! Maar ga er niet meteen op in. Het is namelijk belangrijk om jezelf eerst een aantal essentiële vragen te stellen en verschillende elementen van je nieuwe functie en bedrijf te overwegen. Zo weet je zeker of het jobaanbod écht aan al je verwachtingen voldoet. We lichten ze graag toe in dit artikel.

 

Waarom niet meteen een jobaanbod accepteren?

Wanneer je een jobaanbod voorgeschoteld krijgt, is het belangrijk om niet meteen met al je enthousiasme op het aanbod in te gaan. Je wil er uiteindelijk zeker van zijn dat het pakket volledig bij jou aansluit. Accepteer het aanbod dus niet meteen, maar pak het wat voorzichtiger aan door jezelf een aantal essentiële vragen te stellen en bepaalde standaards en basisprincipes te overlopen. 


10 vragen die je moet stellen voordat je de job accepteert

Wees niet bang om kritisch naar een jobaanbod te kijken. Dit zijn tien vragen die je aan jezelf kan stellen om het aanbod grondig onder de loep te nemen, voordat je erop ingaat.


Vraag 1: Waarom overweeg je een nieuwe job? 

Begin meteen bij de essentie: waarom heb je precies voor deze job gesolliciteerd? Of met andere woorden: wat zijn je drijfveren om op het jobaanbod in te gaan? Brengt de job meer geld in het laatje? Spreekt het bedrijf je aan? Of zal de job je vooral gelukkiger maken? Zet even op een rij wat je voldoening geeft en motiveert en in hoeverre de nieuwe job daaraan beantwoordt. Zo haal je het beste uit jezelf. 


Vraag 2: Wat wordt er van je verwacht? 

Zoek uit of jij en je toekomstige werkgever meteen op dezelfde golflengte zitten over je functiebeschrijving en de verwachtingen. Dat kan je doen door een aantal basisvragen te stellen: zijn er bijvoorbeeld verschillen tussen wat er in de functieomschrijving staat en wat je tijdens je sollicitatiegesprek hebt besproken? Pols ook eens hoe je dagen er praktisch uit zullen zien en wanneer je eigenlijk moet beginnen. Dan ben je alvast goed voorbereid!


Vraag 3: Hoe flexibel is je loon en wat zijn je voordelen?

Het is zeker niet verkeerd om vooraf al eens te polsen hoeveel je zal gaan verdienen. Vind je het loonvoorstel realistisch, of mag er nog iets bij? Houd wel rekening met het totaalplaatje: misschien biedt je werkgever al heel wat andere voordelen aan, zoals flexibele werkuren, thuiswerk, maaltijdcheques, een eindejaarspremie of een collectieve zorgverzekering. 

➔ Tip: Maak zakelijke afspraken concreet en zorg ervoor dat je jobaanbod voldoende (geschreven) details bevat over je loonpakket en voordelen. 


Vraag 4: Wat zijn de nadelen?

Staan er in je jobaanbod zaken waar je het niet mee eens bent? Schrijf ze dan meteen op. Bedenk ook hoe je met deze punten zou omgaan of wat je zou doen als ze zich voordoen. Is je enige nadeel bijvoorbeeld een lagere loonverhouding, maar staat het jobaanbod je voor de rest helemaal aan? Dan kan je daar later nog over onderhandelen. Wegen de nadelen algemeen zwaarder door dan de voordelen? Dan is het jobaanbod wellicht toch niet op je lijf geschreven. 


Vraag 5: Wat zijn je persoonlijke doelen en doorgroeimogelijkheden?

Wanneer je jouw kwaliteiten en talenten volledig kan benutten wordt je werk een stuk toffer en begin je enthousiast aan je taken. Ga daarom na of het jobaanbod je voldoende uitdaging biedt en aansluit bij jouw persoonlijke doelen. Zo kan je verder bouwen aan  je skills en stel je hogere doelen voor jezelf. Vraag zeker ook eens naar de doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf op lange termijn. Als potentiële kandidaat hoef je je echt niet in te houden.


Vraag 6: Wat zegt de bedrijfscultuur?

Ook de bedrijfscultuur zal een doorslaggevende rol spelen bij je uiteindelijke keuze. Is het bedrijf te formeel of juist te informeel? Hoe is de sfeer tijdens de kantooruren en tijdens pauzes? Schrijf voor jezelf op hoe jouw ideale bedrijfscultuur eruitziet en ga na of de bedrijfscultuur helemaal bij je persoonlijkheid past. Kies altijd voor een job waar jij je thuis voelt als persoon. 


Vraag 7: Wat vinden andere medewerkers leuk aan dit bedrijf?

Naast de bedrijfscultuur, is het ook belangrijk om wat feeling te krijgen met je directe collega’s door ze al eens live te ontmoeten. Zo voel je meteen de energie die in je toekomstige team heerst. Een lunchbreak is bijvoorbeeld al de perfecte gelegenheid om alvast eens een praatje te slaan met je toekomstige collega’s. En ook aan hen kan je zo veel vragen stellen als je wil. 


Vraag 8: Is er een match met je toekomstige leidinggevende?

Fijn gesprek gehad met iemand van de HR? Fijn, maar zorg ervoor dat je ook een gesprek kan hebben met je toekomstige baas. Het is namelijk belangrijk om na te gaan of je met je leidinggevende door één deur kan. Welke eigenschappen kenmerken hem bijvoorbeeld het meest? Voelde je tijdens het gesprek meteen een match of was je eerder geïntimideerd? Een fijne relatie met je leidinggevende is absoluut essentieel.


Vraag 9: Hoe is de work-life balans?

Verwacht je nieuwe werkgever dat je werk mee naar huis neemt en ’s avonds mails en telefoontjes opvolgt? Naast je werk heb je natuurlijk ook nog een privéleven. Pols daarom vooraf eens wat de verwachtingen zijn op vlak van samenwerking, resultaten en hoeveel vrijheid of flexibiliteit je geniet. Zo kan je meteen bedenken of je naast je job nog voldoende tijd zal hebben voor andere leuke en persoonlijke zaken.


Vraag 10: Is het écht je droombaan?

Een laatste, maar niet onbelangrijke vraag: is het écht je droomjob? Diep vanbinnen ken je ongetwijfeld het antwoord al. Voelt de job als een onmisbare kans voor je carrière, ga er dan meteen voor! Twijfel je nog? Dan kan je het altijd proberen, want na een proefperiode kan je alsnog de job verlaten (al zou dat natuurlijk wel jammer zijn). 


Het is gegarandeerd eenvoudiger om een jobaanbod te aanvaarden, dan vriendelijk te bedanken en verder te zoeken naar iets waar je helemaal gelukkig van wordt. Toch zorg je er beter zelf voor dat het jobaanbod helemaal bij je past, voordat je er helemaal voor gaat.

Hopelijk kan je dankzij deze vragen alvast aan de slag.


Succes!

Op zoek naar een nieuwe uitdaging?

 Vind je droomjob tussen onze vacatures.


Meer blogs die je misschien interesseren

s&you outsourcing
tips 28 maart 2024

De kracht van Outsourcing in HR

In dit blogbericht duiken we dieper in op het concept van outsourcing, met speci...

veilig fietsen
tips 23 januari 2024

8 tips voor een veilige rit met je fiets en elektrische step

Het natte winterweer is in het land en de ochtenden en avonden zijn donker. In d...

solliciteren
tips 06 juli 2023

Waarom een werving- en selectiekantoor inschakelen als kandidaat?

Waarom kies je bij het solliciteren voor de hulp van een werving- en selectiebur...