selectiekantoor
tips

Waarom samenwerken met een selectiekantoor een slimme zet is

Muriel De Bruyne06 juli 2023
Waarom kies je als werkgever voor een selectiebureau? Wij sommen de voordelen voor je op.

Als werkgever is het vaak een uitdaging om de ideale kandidaat te vinden die niet alleen past bij je bedrijfscultuur, maar ook voldoet aan de functie-eisen van je vacatures. Waarom zou je nu precies een selectiekantoor inschakelen om je hierbij te ondersteunen?

Als werkgever wil je efficiënt en effectief talent aantrekken, maar het wervings- en selectieproces kan echter een echte uitdaging zijn. Waar begin je nu precies met zoeken en hoe vind je zeker de juiste kandidaat? Je werving en selectie uitbesteden is alvast een slimme zet: zo bespaar je heel wat tijd en energie om moeiteloos de beste kandidaten aan te trekken. Benieuwd naar alle voordelen? In deze blog zetten we ze voor je op een rijtje.


Even stilstaan bij de kern: Wat is een werving- en selectiekantoor eigenlijk?

Een selectiebureau is gespecialiseerd in het vinden, selecteren en aanstellen van geschikte kandidaten voor diverse opdrachtgevers. Ze houden rekening met zowel de functie-eisen van de opdrachtgevers als de wensen van de kandidaten. Zodra de behoeften van de opdrachtgever duidelijk zijn, gaat een recruiter vol enthousiasme aan de slag met het werven van kandidaten. Vervolgens maken ze een zorgvuldige selectie en presenteren ze deze aan de opdrachtgever. Kortom is een werving- en selectiebureau dus een externe partij die de zoektocht naar een nieuwe medewerker op zich neemt om de opdrachtgever, tegen een vaste fee en/of exclusiviteit, volledig te ontzorgen

  

Het verschil tussen een selectie-, detacherings-, en uitzendkantoor

Selectiebureaus, detacheringsbureaus en uitzendbureaus worden vaak door elkaar gehaald, maar er zijn toch belangrijke verschillen. Een selectiekantoor zoekt namelijk geschikte kandidaten voor specifieke vacatures, terwijl een detacheringsbureau kandidaten in dienst neemt en ze vervolgens plaatst bij verschillende opdrachtgevers. Bij uitzend- of interimbureaus heeft een uitzendkracht geen officiële arbeidsrelatie en ontvangt de kandidaat een vergoeding van het uitzendkantoor, meestal voor een bepaalde duur.

Wat je hier vooral uit kan onthouden is dat het bij een selectiebureau als S&You allemaal draait om het vinden van de ideale match tussen de ambities, uitdagingen en vereisten van zowel kandidaten als opdrachtgevers op de lange termijn. Dat gaat bovendien ook verder dan alleen bemiddeling, want een succesvolle kandidaat kan meteen in dienst treden bij de opdrachtgever.


Zo profiteert jouw bedrijf van een samenwerking met een selectiekantoor

In een competitieve markt is het vinden van geschikte medewerkers geen eenvoudige taak, vooral met de 'war for talent' die overal om zich heen grijpt. Door je wervings- en selectieactiviteiten uit te besteden, kan je met vertrouwen profiteren van verschillende interessante voordelen.


Sterke focus op je vacaturebehoeften

Een succesvolle invulling van een vacature begint met het opstellen van een aantrekkelijk en SEO-vriendelijk functie- en bedrijfsprofiel, om de ideale match te vinden. Een werving- en selectiebureau neemt die taak heel serieus en is voltijds bezig met het invullen van (jouw) vacatures. Dat resulteert in een aanzienlijk sneller wervingsproces en vergroot de kans op een positieve candidate experience voor potentiële kandidaten. 


Meer tijd voor bedrijfsvoering 

Nieuwe kandidaten werven en selecteren kan tijdrovend zijn, vooral als je niet meteen de juiste kandidaten vindt. Met een recruitmentbureau dat de werving en selectie volledig op zich neemt, hoef jij je hier geen zorgen meer over te maken en heb je meer tijd voor andere belangrijke aspecten van je bedrijfsvoering. Nadat je een duidelijke wervingsvraag hebt neergelegd, krijg je geschikte kandidaten op een presenteerblaadje aangereikt. Zo hoef je alleen nog maar te beslissen wie je aanwerft. Handig, toch?


Toegang tot een uitgebreid netwerk

Een werving- en selectiebureau heeft toegang tot een uitgebreid netwerk van passieve kandidaten, die momenteel niet actief op zoek zijn naar een nieuwe job. Hierdoor zijn ze niet gemakkelijk te bereiken via gebruikelijke kanalen zoals vacaturesites of sociale media. Maar als ze een interessante vacature tegenkomen, kunnen ze wel enthousiast raken om te solliciteren. Wees gerust, selectiekantoren screenen en testen potentiële kandidaten zorgvuldig, zodat ze goed passen binnen je organisatie en passen bij je bedrijfscultuur. Ideaal om je sollicitantenpool te vergroten met getalenteerde, ervaren kandidaten.


Een expert in de arbeidsmarkt

Om de juiste kandidaten voor een vacature aan te trekken, is grondige kennis van de doelgroep essentieel. Selectiekantoren zijn experts op de arbeidsmarkt en kennen als geen ander de uitdagingen van de sector en de behoeften van zowel werkgevers als werkzoekenden. Daardoor kunnen ze je helpen om je vacaturetekst(en) perfect af te stemmen op de wensen van het (schaarse) profiel waar je naar op zoek bent. Met behulp van effectieve onderzoeksmiddelen kunnen ze deze vervolgens ook nog eens verspreiden en plaatsen op algemene en specifieke jobboards, of via slimme campagnes op kanalen waar jouw doelgroep actief is.


Verfrissende perspectieven

Een werving- en selectiebureau opereert extern en beheert diverse vergelijkbare vacatures. Hierdoor kunnen ze met een frisse blik naar je vacaturevraag kijken om waardevolle inzichten te bieden om de functie nog beter in de markt te zetten of eventuele obstakels voor kandidaten te identificeren. Op deze manier weet je elk talent te overtuigen en te enthousiasmeren voor een carrière bij je bedrijf.


Geen succes, geen kosten 

Ten slotte rest er mogelijk nog één prangende vraag: Wat zijn de kosten van werving en selectie? Helaas is daar geen eenduidig antwoord op te geven. De investering in werving en selectie hangt namelijk sterk af van het type vacature, het gewenste profiel en het aantal nieuwe medewerkers dat je nodig hebt. Gelukkig hebben de meeste recruitmentbureaus een beperkte opstartkost. Dat betekent dat je als opdrachtgever weinig risico loopt, omdat je alleen een volledige som betaalt wanneer er daadwerkelijk een geschikte kandidaat wordt geworven

S&You: Jouw HR-partner in werving en selectie

Bij S&You weten we dat succesvolle bedrijven gedijen met sterke werknemers. We zijn er om de perfecte match te vinden tussen jouw ambities, uitdagingen en vereisten en die van talentvolle professionals in diverse vakgebieden zoals productie, logistiek, engineering, preventie en milieu, HR, sales en marketing.

Of je nu behoefte hebt aan begeleiding bij je carrièreplanning of het beste talent wilt aantrekken voor je bedrijf contacteer ons gerust. Elke vacature behandelen we op een unieke en persoonlijke manier.

Meer blogs die je misschien interesseren

outsourcing
tips 28 maart 2024

De kracht van Outsourcing in HR

In dit blogbericht duiken we dieper in op het concept van outsourcing, met speci...

solliciteren
tips 06 juli 2023

Waarom een werving- en selectiekantoor inschakelen als kandidaat?

Waarom kies je bij het solliciteren voor de hulp van een werving- en selectiebur...

business woman
tips 24 april 2023

Alles wat je moet weten over doorgroeimogelijkheden

Doorgroeimogelijkheden op het werk zijn van onschatbare waarde voor je carrière....