solliciteren
tips

Waarom een werving- en selectiekantoor inschakelen als kandidaat?

Muriel De Bruyne06 juli 2023
Waarom kies je bij het solliciteren voor de hulp van een werving- en selectiebureau? Wij sommen de voordelen voor je op.

Als kandidaat is het vaak een uitdaging om de perfecte werkgever te vinden die aansluit bij je persoonlijkheid, vaardigheden en ervaring. Gelukkig staan werving- en selectiekantoren klaar om je te begeleiden in deze zoektocht. Maar wat maakt het inschakelen van een werving- en selectiekantoor nu precies zo interessant en wat zijn de voordelen?

Bedrijven gebruiken werving- en selectiebureaus om hen te helpen bij het vinden van het juiste talent dat voldoet aan hun verwachtingen. Maar wat je misschien niet wist, is dat het inschakelen van een selectiekantoor ook voor jou als kandidaat slim kan zijn. Ze hebben toegang tot exclusieve vacatures, brengen expertise in, besparen je tijd en vergroten je kans op succes. In deze blog ontdek je waarom kiezen voor een werving- en selectiekantoor als kandidaat de moeite waard is.


Wat houdt een werving- en selectiekantoor precies in?

Zo'n kantoor is er niet alleen om werkgevers te helpen bij het vinden van geschikte kandidaten, maar ze staan ook klaar om jou, als kandidaat, te begeleiden in je zoektocht naar de perfecte job. Ze houden rekening met zowel jouw wensen als de functie-eisen van hun opdrachtgevers. Daarnaast bieden ze hulp bij sollicitatiegesprekken, helpen ze je met je cv en geven ze gratis loopbaanadvies. Met hun expertise begeleiden ze je vlot door het sollicitatieproces en delen ze waardevolle tips en inzichten om jouw kansen op succes te vergroten.


Wat zijn de verschillen tussen een selectiekantoor, detacheringsbureau en uitzendkantoor?

Het onderscheid tussen een selectiekantoor, detacheringsbureau en uitzendkantoor kan verwarrend zijn, maar ze hebben belangrijke verschillen. Een selectiekantoor is gericht op het vinden van geschikte kandidaten voor specifieke vacatures. Terwijl een detacheringsbureau kandidaten in dienst neemt en ze vervolgens bij verschillende opdrachtgevers plaatst. Bij uitzend- of interimbureaus heeft een uitzendkracht geen officiële arbeidsrelatie en ontvangt de kandidaat een vergoeding van het uitzendkantoor, meestal voor een beperkte periode.

Bij een selectiebureau zoals S&You draait alles om het vinden van de ideale match tussen jou als kandidaat en opdrachtgevers op de lange termijn. Het gaat verder dan alleen bemiddeling, want als kandidaat worden jouw ambities, uitdagingen en vereisten niet alleen zorgvuldig afgestemd op de behoeften van de opdrachtgever, maar kan je ook direct in dienst treden.


Boost je carrière dankzij een selectiekantoor

Niet alleen werkgevers, maar ook kandidaten profiteren enorm van de diensten van een selectiekantoor. Met exclusieve vacatures, expertise, tijdsbesparing en verbeterde kansen op succes, biedt het inschakelen van een werving- en selectiekantoor als kandidaat verschillende voordelen. Hieronder noemen we er zes.


Persoonlijke ondersteuning 

Een werving- en selectiekantoor begrijpt dat jij veel meer te bieden hebt dan wat er op je cv staat. Ze willen jou echt leren kennen, zodat ze je gericht kunnen helpen. Wat zijn jouw talenten? Wat drijft jou? Wat geeft je energie en wat put je uit? En wat vind je belangrijk in een toekomstige baan of werkgever? Met volle toewijding en enthousiasme helpt een werving- en selectiekantoor je om een beter inzicht te krijgen in jouw persoonlijke eigenschappen en vaardigheden, zodat je vlot op weg kan naar je droomjob.


Wist je dat een werving- en  selectiebureau jouw cv extra kansen kan bieden?

Bedrijven hebben vaak onvoldoende tijd om je persoonlijk te leren kennen, omdat ze naast het aannemen van personeel nog heel wat andere lopende taken hebben. Dankzij de persoonlijke benadering van een werving- en selectiebureau ontstaat er een hechte band van vertrouwen tussen jou als kandidaat en het bureau. Die vertrouwensband wordt trouwens optimaal benut door de consultants, die jouw kwaliteiten op een krachtige manier kunnen presenteren aan   potentiële werkgevers, met meer impact dan alleen je cv.


Professionele coaching

Als je op zoek bent naar een nieuwe job, kan het sollicitatieproces behoorlijk overweldigend zijn. Gelukkig biedt een selectiekantoor professionele begeleiding en coaching om je te helpen je sollicitatievaardigheden te verbeteren en de juiste baan te vinden. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij het opstellen van een professioneel cv en een overtuigende sollicitatiebrief, waardevolle tips en advies voor sollicitatiegesprekken, of aan waardevolle informatie over het bedrijf, de bedrijfscultuur en de uitdagingen van je vacature. Zo ga je alvast goed voorbereid het sollicitatieproces in.


Je zelfvertrouwen vergroten

Afwijzingen of het uitblijven van reacties op je sollicitaties kunnen best ontmoedigend zijn. Gelukkig bieden consultants in de werving en selectiebranche vaak intensieve begeleiding aan kandidaten: ze delen niet alleen alle details over de vacature en het bedrijf, maar bereiden je ook uitstekend voor op het gesprek met de werkgever. Tijdens het proces houden ze bovendien regelmatig contact, wat je helpt om feedback te krijgen over je sollicitatiegesprekken en cv. Zo leer je je sterke punten beter te benadrukken en eventuele verbeterpunten aan te pakken. Het inschakelen van een selectiekantoor kan dus zeker ook je zelfvertrouwen vergroten.


Kennis van de arbeidsmarkt

Als kandidaat is het soms lastig om de arbeidsmarkt te doorgronden en te weten waar je moet beginnen met zoeken naar een job die bij je past. Werving- en selectiebureaus hebben nauw contact met verschillende werkgevers en beschikken over waardevolle inzichten in de meest voorkomende vaardigheden en functies op de huidige arbeidsmarkt. Bij de meeste bureaus kan je zelfs na de eerste kennismaking al meteen een concreet en passend jobaanbod bespreken. En als ze op dat moment geen ideale baan voor je hebben, is de kans groot dat er binnenkort een andere passende vacature beschikbaar komt. Een gesprek bij een selectiekantoor is dus meer dan een momentopname; het betekent een doorlopende ondersteuning in jouw zoektocht naar de perfecte job.


Geen onderhandelingen bij sollicitatiegesprek

Als je via een werving- en selectiekantoor solliciteert, hoef je als kandidaat zelf niet te onderhandelen over je salaris en voordelen. Je bespreekt meestal vooraf je verwachtingen met het bureau, dat deze taak op zich neemt. Dit is vooral handig als je zelf weinig vertrouwen, ervaring of kennis hebt van de arbeidsmarkt en bovendien een handige troef om als kandidaat een beter resultaat te behalen.

S&You: Jouw HR-partner in werving en selectie

Bij S&You staan we voor je klaar om de perfecte match te vinden tussen jouw ambities, uitdagingen en vereisten, en die van talentvolle professionals in uiteenlopende vakgebieden zoals productie, logistiek, engineering, preventie en milieu, HR, sales en marketing. 

Of je nu twijfelt of je cv goed is opgesteld, angst voelt om te gaan solliciteren of gewoon meer inzicht wilt in je kansen op de arbeidsmarkt, neem gerust contact met ons op. Onze ondersteuning en advies zijn kosteloos, en elke kandidaat behandelen we op een unieke en persoonlijke manier.

Meer blogs die je misschien interesseren

outsourcing
tips 28 maart 2024

De kracht van Outsourcing in HR

In dit blogbericht duiken we dieper in op het concept van outsourcing, met speci...

selectiekantoor
tips 06 juli 2023

Waarom samenwerken met een selectiekantoor een slimme zet is

Waarom kies je als werkgever voor een selectiebureau? Wij sommen de voordelen vo...

business woman
tips 24 april 2023

Alles wat je moet weten over doorgroeimogelijkheden

Doorgroeimogelijkheden op het werk zijn van onschatbare waarde voor je carrière....