business woman
tips

Alles wat je moet weten over doorgroeimogelijkheden

Muriel De Bruyne24 april 2023
Doorgroeimogelijkheden op het werk zijn van onschatbare waarde voor je carrière. Zo benut je ze maximaal.

Zo benut je doorgroeimogelijkheden maximaal: 6 tips

Of je nu aan het begin van je loopbaan staat of al enige tijd aan het werk bent, het is zinvol om je opties op lange termijn te kennen. Welke mogelijkheden zijn er om je vaardigheden en kennis verder te ontwikkelen en je professionele groei te bevorderen? In dit artikel ontdek je alles over het belang van doorgroeimogelijkheden en hoe je ze maximaal benut om je carrière naar een hoger niveau te tillen. 


Wat zijn doorgroeimogelijkheden? 

Doorgroeimogelijkheden zijn eigenlijk kansen die je binnen je werk krijgt om je vaardigheden en kennis verder te ontwikkelen, om zo door te groeien naar een hogere functie binnen het bedrijf of om meer verantwoordelijkheden te krijgen binnen dezelfde functie. Niet iedereen heeft de ambitie om door te groeien, maar als jij daar wel naar uitkijkt, zijn er verschillende manieren om het aan te pakken, zoals door een promotie of door het volgen van opleidingen of trainingen. Het idee achter doorgroeimogelijkheden blijft jezelf uitdagen en ontwikkelen, om zo je professionele vaardigheden en kennis te vergroten.

 

De voordelen van doorgroeimogelijkheden voor je carrière

Doorgroeimogelijkheden op het werk zijn niet alleen gunstig voor je carrière, maar bieden ook verschillende persoonlijke voordelen. Je ontwikkelt nieuwe vaardigheden en kennis, waardoor je meer voldoening uit je werk haalt, omdat je werkprestaties verbeteren en je nieuwe uitdagingen aan kan. Groei kan ook leiden tot meer verantwoordelijkheid, betere arbeidsvoorwaarden en, uiteindelijk, een hoger salaris. Kortom, het kan leiden tot meer professionele en financiële mogelijkheden, meer voldoening en meer carrièresucces op lange termijn.


Haal het maximale uit doorgroeimogelijkheden op het werk: zes tips

Binnen een bedrijf zijn er verschillende manieren waarop je kan doorgroeien. Met deze tips grijp je nieuwe kansen met beide handen: 


1. Stel professionele doelen

Als je het maximale uit doorgroeimogelijkheden op het werk wilt halen, kan het helpen om professionele doelen te stellen. Door duidelijk te bepalen wat je precies wilt bereiken in je carrière, kan je je vervolgens volledig richten op het ontwikkelen van de vaardigheden, kennis en ervaring die nodig zijn om die doelen te verwezenlijken. Deel ze op in kleine, behapbare stappen, zoals het behalen van een certificaat of het afronden van een specifieke training. Zo maak je het jezelf een stuk makkelijker om je doelen te behalen.


2. Vind een inspirerende collega

Een collega met een voorbeeldfunctie kan je helpen om je doelen beter te definiëren en te bereiken, en zo je ontwikkeling binnen het bedrijf te versnellen. Dat hoeft trouwens niet per se een mentor te zijn: ook iemand met wie je graag en regelmatig samenwerkt kan jou inspireren. Door tijd te spenderen met deze persoon en van hem of haar te leren, kan je waardevolle inzichten opdoen. Vraag bijvoorbeeld eens hoe hij zich heeft ontwikkeld binnen de organisatie, of hoe hij omging met uitdagingen en obstakels in zijn functie, of hij feedback of advies voor je heeft… Zo toon je meteen je enthousiasme en leergierigheid.


3. Onderhoud je relaties 

Door positieve relaties op te bouwen op de werkvloer vergroot je de kans op contacten die je verder kunnen helpen in je carrière. Weet je niet goed hoe te beginnen? Dat kan al met een simpele begroeting of interesse in het privéleven van je collega. Het kan ook geen kwaad om regelmatig je gezicht te laten zien op bedrijfsactiviteiten en –borrels. Ben je geen feestbeest? Denk dan eens na of jij je collega’s met jouw eigen kennis zou kunnen helpen. Blijf wel altijd professioneel en vermijd roddelen of negativiteit. Houd je steeds aan de bedrijfsregels en -normen.


4. Toon een geëngageerde werkhouding

Om doorgroeimogelijkheden te creëren, is een juiste werkhouding essentieel. Maak je aanwezigheid op het werk positief voelbaar en vermijd een al te starre houding. Toon bijvoorbeeld je betrokkenheid bij projecten, geef opbouwende feedback en stel jezelf open om er ook te ontvangen, of neem wat extra verantwoordelijkheden op. Een extra stapje zetten in je werk betekent niet altijd dat je per se veel uren moet maken: wie slim werkt, kan ook erg productief zijn binnen zijn gewone werktijden. 


5. Wees proactief 

Ben je al op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in je vakgebied? Als je de trends kent en weet hoe je je functie zou kunnen uitbreiden, kan je snel inspelen op nieuwe kansen om door te groeien. Wacht bovendien niet af tot kansen zich voordoen, maar bespreek je ambities al met je manager en vraag om extra verantwoordelijkheden of trainingen. Zo ben je goed voorbereid en sta je vooraan in de rij als kansen zich voordoen.


6. Neem even afstand als je er niet uitkomt 

Soms kan het voelen alsof je vastzit en geen vooruitgang boekt. In zulke situaties kan een stap terugnemen een slimme zet zijn. Door jezelf de tijd te geven om na te denken over je werk en je doelen, kan je nieuwe inzichten krijgen. Zo bedenk je zelf creatieve oplossingen om nieuwe kansen te ontdekken en te groeien in je functie. Praat eventueel eens met een loopbaanadviseur voor nieuwe inspiratie om het beste uit jezelf te halen en door te groeien op het werk, in je huidige of een andere functie. 


Klaar voor een volgende stap?

Wil je alles uit je doorgroeimogelijkheden halen en je ambities waarmaken? Of heb je advies nodig van een expert voor inspiratie om het beste uit jezelf te halen? 

Als HR-experts in werving en selectie staan we bij S&you klaar om jou je mogelijkheden te helpen verkennen. 

Contacteer ons gerust

Dan gaan we samen aan de slag. 

Meer blogs die je misschien interesseren

outsourcing
tips 28 maart 2024

De kracht van Outsourcing in HR

In dit blogbericht duiken we dieper in op het concept van outsourcing, met speci...

solliciteren
tips 06 juli 2023

Waarom een werving- en selectiekantoor inschakelen als kandidaat?

Waarom kies je bij het solliciteren voor de hulp van een werving- en selectiebur...

selectiekantoor
tips 06 juli 2023

Waarom samenwerken met een selectiekantoor een slimme zet is

Waarom kies je als werkgever voor een selectiebureau? Wij sommen de voordelen vo...