veilig fietsen
tips

8 tips voor een veilige rit met je fiets en elektrische step

Muriel De Bruyne23 januari 2024
Het natte winterweer is in het land en de ochtenden en avonden zijn donker. In deze omstandigheden is een ongeval snel gebeurd. Volg daarom onderstaande tips om veilig de weg op te gaan met de fiets of met een elektrische step.

1. Draag een helm

Je eigen welzijn staat voorop. Zet altijd een helm op, of je nu op de fiets, motor of step zit. Statistieken benadrukken dat een helm dragen het risico op ernstig hoofdletsel aanzienlijk vermindert. Dus voordat je de weg op gaat, zorg ervoor dat je hoofd goed beschermd is.


2. Wees zichtbaar

Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Draag heldere kleuren en reflecterende materialen, en zet je lichten op, zeker in het donker. Een goede zichtbaarheid vermindert het risico op ongevallen aanzienlijk.


3. Weg met die telefoon of oortjes

Hou je hoofd erbij en laat de digitale afleiding achter je. Volledige aandacht is vereist tijdens het fietsen of steppen, dus berg je telefoon op en zet je muziek op pauze. Dit voorkomt niet alleen ongelukken, maar laat je ook bewust van je rit genieten. 


4. Hou obstakels en gevaren in het oog

Fiets of step met je ogen wijd open! Wees je bewust van je omgeving, let op mogelijke obstakels en potentiële gevaren op de weg, en pas je rijgedrag aan. Een moment van alertheid kan ernstige ongevallen voorkomen. Houd de weg dus nauwlettend in de gaten en vermijd (ongewenste) verrassingen. 


5. Respecteer de verkeersregels

Het naleven van verkeersregels en -borden is niet alleen een wettelijke verplichting maar ook een cruciaal aspect van veiligheid. Respecteer de regels van de weg, of je nu te voet bent of op de fiets zit. Ze zijn er niet alleen voor jouw veiligheid, maar ook voor die van anderen. 


6. Eén step = één rijder

Hoewel het misschien verleidelijk is om met zijn tweeën op een step te springen, vergroot het onevenwichtig stuurgedrag. Dat maakt het gevaarlijk en verhoogt het risico op ongelukken. 


7. Let op voor tramsporen

Fietsen en steppen langs tramrails kan uitdagend zijn. Experts adviseren om tramsporen altijd loodrecht te kruisen om vastlopen van wielen te voorkomen. Onthoud deze tip om veilig door stadsomgevingen te manoeuvreren.


8. Parkeer je fiets of step op de juiste plek

Houd orde, parkeer je fiets of step op de daarvoor voorziene parkeerplaats. Een geordende stalling zorgt niet alleen voor gemak, maar ook voor een veilige omgeving voor iedereen.


Bij Synergie zetten we in op veiligheid

We willen dat je niet alleen op een veilige manier op je werk komt, maar ook weer thuis. Volg deze tips voor een veilige en plezierige rit. 

veilig op de fiets

Meer blogs die je misschien interesseren

solliciteren
tips 06 juli 2023

Waarom een werving- en selectiekantoor inschakelen als kandidaat?

Waarom kies je bij het solliciteren voor de hulp van een werving- en selectiebur...

selectiekantoor
tips 06 juli 2023

Waarom samenwerken met een selectiekantoor een slimme zet is

Waarom kies je als werkgever voor een selectiebureau? Wij sommen de voordelen vo...

business woman
tips 24 april 2023

Alles wat je moet weten over doorgroeimogelijkheden

Doorgroeimogelijkheden op het werk zijn van onschatbare waarde voor je carrière....