Is het tijd voor een nieuwe uitdaging?
tips

Is het tijd voor een nieuwe uitdaging?

Julie Linden21 juni 2022
Je eigen pad in vraag stellen, dat is typisch menselijk. Ben je niet meer helemaal gelukkig in je huidige job? Misschien is het dan wel tijd voor een nieuwe uitdaging. In dit artikel checken we samen of het tijd is om van werkgever te veranderen.

Blijf ik hier werken of ga ik op zoek naar een nieuwe uitdaging? Met die gedachte worstelen we allemaal wel eens. Misschien wil je hoger op de carrièreladder klimmen of gewoon nieuwe lucht opsnuiven. Of misschien kan je zelfs niet benoemen wat er precies dwars zit. Wat de reden ook is, je loopbaan eens goed onder de loep nemen, kan nooit kwaad. Is je huidige functie op je lijf geschreven of is het gras misschien groener aan de andere kant? En waarom? Dit artikel levert je de juiste tools om een antwoord te formuleren op al die vragen. 

Past je job nog bij jouw waarden? 

Een waarde is dat wat je belangrijk vindt in het leven, dat waar jij voor staat. Houd uitdaging je alert? Wil je vooral veel bijleren? Of is innovatie jouw belangrijkste drijfveer? Maak een lijstje van jouw kernwaarden en vergelijk ze met de heersende waarden van je huidige job én werkgever. Ideaal om een stand van zaken op te maken. 

➔ Een nieuwe uitdaging is niet altijd nodig. Bedenk bijvoorbeeld waarom je oorspronkelijk voor het bedrijf ging werken. Vind je daar nog iets in wat je gelukkig maakt? Bekijk daarnaast ook zeker jouw rol in het geheel. Je werk voelt misschien niet altijd even zinvol, maar misschien ben je wel een belangrijke schakel voor klanten of collega’s en haal je daar voldoening uit? Zet jouw waarden rustig even op een rij.

Haal je voldoende energie uit je job? 

Kortom: word je nog steeds warm van je dagdagelijkse taken en vind je ze leuk om te doen? Kijk eens met een kritische blik naar een doorsnee werkweek en maak een lijstje van alle taken die je energie geven en die je energie kosten. Wat zegt de balans? Word je nog voldoende uitgedaagd of voelen je taken eerder repetitief aan? Zijn er meer energiegevers dan energievreters?  

➔ Zelfs wanneer die energiebalans niet helemaal top is, hoef je de handdoek niet meteen in de ring te gooien. Misschien is er wel ruimte om je op andere werkzaamheden te richten of zijn er manieren om beter met de vermoeiende taken om te gaan. Kom je er echt niet uit? Dan is het misschien toch tijd voor een nieuwe job.

Kan ik mijn kwaliteiten (nog) kwijt?

Sta eens stil bij jouw kernkwaliteiten: waar ben je goed in? Denk aan de eigenschappen waar je de meeste complimentjes over krijgt. Wanneer je die hebt geïdentificeerd, kan je nagaan of je die voldoende kan inzetten binnen je huidige job. Speelt je job nog voldoende in op je sterktes en talenten? Zijn er aanpassingen nodig aan je jobinhoud? 

➔ Misschien is een andere job ook hier niet het enige antwoord. Het loont namelijk de moeite om eerst na te gaan of je jouw talenten niet beter kan benutten in je huidige functie. Een nieuwe uitdaging kan bijvoorbeeld ook horizontaal zijn: meewerken aan een nieuw project, veranderen van takenpakket of een nieuwe samenwerking met externe partners. 


Tijd voor actie! 

Heb je bovenstaande vragen doorlopen en besloten dat het tijd is om verder te gaan? Stel dan enkele concrete doelen op, zodat je geen tijd en energie verspilt aan jobs die toch niet bij je passen. 

➔ Beschrijf de job van je dromen

Stel je eens voor hoe je droombaan er tot in het detail zou uitzien. Voor welke organisaties zou je willen werken? Hoe ziet jouw ultieme takenpakket eruit? Wil je je verder specialiseren in je huidige branche of zie je jezelf ga je iets totaal anders doen? 

➔ Doe een reality check 

Genoeg gedroomd, tijd om te schrappen. Welke wensen zijn echte eisen en waar kan je wel flexibel in zijn? Maak van je droomjob weer een realistische job en beperk jezelf tot een lijst met vijf gewenste functies en een lijst met vijf gewenste werkgevers. 

➔ Laat je netwerk spreken

Met de lijst van gewenste werkgevers in handen, is het tijd voor actie. Misschien ken je je gedroomde werkgever al, of kan iemand uit je directe omgeving, of een oud-collega wel een goed woordje doen? Of trek je proactieve schoenen aan en bel naar je nieuwe werkgever om je vol enthousiasme voor te stellen - ook als de werkgever momenteel geen vacatures heeft openstaan. Het getuigt van motivatie en ondernemerschap. Het geeft je bovendien een voorsprong op andere kandidaten en vergroot de kans dat ze in de toekomst aan je denken. Stel een actieplan op en benader elke gewenste werkgever met gepaste flair.


Waarom van job veranderen? 

Doen wat je graag doet, dat blijft zó belangrijk. Je brengt tenslotte een groot deel van je leven door op de werkvloer. Bekijk je carrière daarom steeds van de zonnige kant: als het even niet meezit, kan je altijd een nieuwe start nemen en een job zoeken die (nog) beter bij je past. Op elke nieuwe werkplek valt er iets te leren en je vertrekt er steeds met een uitgebreider netwerk. De twijfels over je huidige job zijn dus een uitgelezen kans om verder aan je carrière te timmeren.   

Op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Contacteer een HR Business Partner van S&you. We helpen u met plezier verder bij uw vragen. 

Meer blogs die je misschien interesseren

outsourcing
tips 28 maart 2024

De kracht van Outsourcing in HR

In dit blogbericht duiken we dieper in op het concept van outsourcing, met speci...

veilig fietsen
tips 23 januari 2024

8 tips voor een veilige rit met je fiets en elektrische step

Het natte winterweer is in het land en de ochtenden en avonden zijn donker. In d...

solliciteren
tips 06 juli 2023

Waarom een werving- en selectiekantoor inschakelen als kandidaat?

Waarom kies je bij het solliciteren voor de hulp van een werving- en selectiebur...