carrièreswitch carrière
tips

Een carrièreswitch maken, hoe begin je daaraan?

Samuel Van Assche13 juli 2022
Je carrière een nieuwe wending geven, is misschien een spannend idee, maar met deze tips weet je meteen waar te beginnen.

“Wat wil je later worden?” Misschien dacht je dat die vraag ver achter je lag, maar eigenlijk kan je op eender welk moment beslissen om je carrière een compleet nieuwe wending te geven. Voor sommigen is dat een geruststellende gedachte, anderen brengt het alleen maar stress. Geen nood, wij vertellen je hoe je eraan begint.


Signalen dat het tijd is voor een carrièreswitch

Misschien denk je “Ik hou het nog wel even vol, binnenkort gaat het vast beter”, maar meestal is dat ijdele hoop. Niet zeker of jij best van job verandert? Kijk dan hoeveel van deze punten jij kan aankruisen in je huidige functie:

  • Je dient geen persoonlijk of hoger doel waar je voldoening uit haalt, maar doet het vooral voor de centjes. 
  • Als je voldoende financiële stabiliteit had, zou je zonder aarzelen vertrekken.
  • Je schuimt verlangend de jobsites af, maar handelt er (nog niet) naar.
  • Zondagavond is het moeilijkste moment van de week, omdat je weet dat je de dag erna weer aan de slag moet.
  • Je voelt je fysiek slecht door stress, angstaanvallen, hoofdpijn of concentratieproblemen. Ga dan maar eens na wanneer die kwaaltjes het eerst de kop opstaken of verergerd zijn.
  • Je voelt je onzeker over je capaciteiten en verlangt naar een job die je zelfvertrouwen  geeft en waar je je gewaardeerd voelt.
  • De job of werkomgeving van anderen klinkt altijd zo veel leuker. 
  • Je bent je passie verloren. Misschien is de oorspronkelijke reden dat je aan deze functie begon niet meer even belangrijk voor jou of moet dat werk niet meer zo vaak gebeuren?
  • Je hebt weinig energie of verveelt je op de werkvloer – en niet zomaar eens een dagje.


Je brengt het merendeel van je tijd door op de werkvloer, dus als je daar niet gelukkig bent, straalt dat ook af op je privéleven. Maken je dierbaren zich wel eens zorgen of het wel goed met je gaat? Een zoveelste signaal dat het tijd is om voor verandering te zorgen.


Maak de switch… langzaam

Voor je zomaar in het diepe springt, is het belangrijk om te weten waar je naartoe wil zwemmen. Wat kan je goed? Wat wil je graag doen? Om dat te bepalen mag je gerust je tijd nemen: weken, maanden, zelfs een jaar of meer. Die tijd is nooit verloren. 

Maar begin bij het begin: waarom ben je precies uitgekeken op je huidige job? 

  • Ligt het aan je functie?
  • De bedrijfscultuur?
  • Je collega’s?
  •  …

Als je die reden duidelijk kan definiëren, weet je wat je écht nodig hebt. Misschien is een andere functie binnen hetzelfde bedrijf wel een goed idee. Of misschien blijf je graag in dezelfde sector aan het werk, maar heb je nood aan een andere werkomgeving. Ga steeds doordacht te werk en voorkom dat je snel een baan aanneemt die eigenlijk ook niets voor jou is.


Hoe maak je een carrièreswitch?

1. Hang het aan de grote klok 

Hoe meer mensen weten dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, hoe meer ogen uitkijken naar kansen voor jou. Misschien kennen zij wel iemand die werkt in de sector of het bedrijf waar jij graag terecht wil komen. Contact leggen wordt zo een stuk makkelijker. 

➔ Blijkt je eigen netwerk onvoldoende? Dan zijn er altijd nog professionals die je ondersteunen tijdens deze zoektocht. Ga bijvoorbeeld eens langs bij een loopbaancoach.  Jouw ideale job vinden is hun persoonlijke missie.


2. Verfris je cv

Weg met dat zwart-witte Word-document! Tegenwoordig mag het allemaal iets swingender: val op en laat je persoonlijkheid maar stralen.

Wat de inhoud betreft, focus je best ook niet te veel op je behaalde diploma. Je toekomstige werkgever wil wel weten of je een relevante opleiding hebt gehad, maar vindt je vaardigheden en motivatie minstens even belangrijk. Steek dus evenveel zorg in je motivatiebrief als in je cv.

➔ Tip: Toon je enthousiasme ook eens op een andere manier dan in een tekstdocument. Met een eigen website, blog of een video val je pas écht op.


3. Doe ervaring op

Als je een compleet andere sector in wil, is bijscholen sowieso de boodschap, maar ook als je kiest voor een gelijkaardige functie, is een opleiding een goed idee. Je frist de basis nog eens op en toont aan je (toekomstige) werkgever dat je gemotiveerd bent.


4. Wees een tijdje zuinig

Als je een nieuwe carrière kiest, is de kans groot dat je opnieuw onderaan de ladder terechtkomt. Je loon zal waarschijnlijk niet zo hoog liggen als ervoor, omdat je nog maar weinig ervaring kan voorleggen. Maar als je zo in je droomjob terechtkomt, is even sparen toch niet zo erg?

Bouw je verder op je vorige ervaring? Dan kan je wel loonsverhoging vragen.


5. Kies voor een beleefd afscheid

Hoe verschrikkelijk deze werkervaring misschien ook was, vriendelijk vaarwel zeggen is altijd een slim idee. Je weet nooit wie van je collega’s je later in je carrière nog eens tegenkomt of wie zij kennen. Met een beleefd afscheid houd je de deur open voor latere opportuniteiten.


Inspiratie nodig voor jouw carrièreswitch?

Neem een kijkje bij onze vacatures. 

Meer blogs die je misschien interesseren

outsourcing
tips 28 maart 2024

De kracht van Outsourcing in HR

In dit blogbericht duiken we dieper in op het concept van outsourcing, met speci...

veilig fietsen
tips 23 januari 2024

8 tips voor een veilige rit met je fiets en elektrische step

Het natte winterweer is in het land en de ochtenden en avonden zijn donker. In d...

solliciteren
tips 06 juli 2023

Waarom een werving- en selectiekantoor inschakelen als kandidaat?

Waarom kies je bij het solliciteren voor de hulp van een werving- en selectiebur...